Saraçhane Arkeoloji Parkı’nda bulunan Roma heykeli
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekiplerince St. Polyeuktos Kilisesi’nin bulunduğu Saraçhane Arkeoloji Parkı’nda yürütülen kazı çalışmalarında Roma dönemine ait olduğu düşünülen bir heykel bulundu.
MS 524 yılında Saraçhane’de inşa edilen St. Polyeuktos Kilisesi, tarihsel süreç içerisinde farklı amaçlarla kullanılarak yıkılmıştır. 1960’lı yıllarda St. Polyeuktos Kilisesi’nde kazı çalışmaları yapılmış, alt geçidin yapımı sırasında kiliseyle ilgili bazı tarihi eserlerin ortaya çıkmasıyla birlikte. 5-6 yıl süren kazı çalışmalarından sonra kilise eski haline terk edilmiş. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Dairesi’ne bağlı İBB Miras ekipleri tarafından Aziz Polyeuktos Kilisesi’nin bulunduğu Saraçhane Arkeoloji Parkı’nda 8 Haziran 2022’de kazı çalışmalarına başlandı. Çalışmaların yürütüldüğü ana yapının kuzey cephesinde; Setin içinde, yüzeyden yaklaşık bir metre derinlikte bir heykel bulundu. Mermer malzemeden yapılan heykelin baş ve bacakları ile sağ kolunun omuz hizasında kırıldığı belirlendi. Heykelin gövdesinin sağ üst kısmını açıkta bırakan himation giydirilmiş olup, Roma dönemine tarihlendiği sanılmaktadır. Heykelin tam yaşı ve ait olduğu dönem, yapılacak incelemelerin ardından kesinlik kazanacak.
“İSTANBUL KENT ARKEOLOJİSİ İÇİN EŞSİZ BİR NOKTA”
Kazı alanında basına açıklamalarda bulunan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Uzman Polat, “Polyeuktos Kilisesi’nin kalıntıları bir yıl sonra tam 1500 yaşında olacak. İnşaatla birlikte 1500 yıllık bir arkeolojik miras alanındayız. tarih.Ancak Polyeuktos Kilise bölgesinde ondan önce Roma döneminde yapılar vardı.Sonra Osmanlı döneminde yapılar vardı.İstanbul kent arkeolojisi için gerçekten eşsiz bir nokta.İstanbul’un adeta özeti niteliğinde bir yapı grubundayız. Üç imparatorluğa başkentlik yapmak, Haziran 2022’den yani 8 ay öncesinden itibaren hem ağır kazılara hem de bölgenin yeniden düzenlenmesine başladık.Bu yapı kompleksi, Bizans tarihi ve sonraki dönemlerde dünya mimarlık tarihi için eşsiz bir ivmeyi temsil ediyor. Ayasofya’dan hemen önce yapılmıştır. Bu açıdan ‘kubbeli bazilika’ dediğimiz yapı tipinin en görkemli örneğini ürettiği için Ayasofya ile yarışmaktadır. Yarışmak için yapılmasına sebep olmuştur.”
“ROMA BULGUSUNUN ASCLEPION’A ADANMIŞ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ” Bulunan tarihi eserin eski Yunan tarihinde tıp tanrısı olarak bilinen Asklepion’a ithaf edilmiş olabileceğini söyleyen Polat, “Alanda yapılan Bizans arkeolojisi çalışmasıyla birlikte aslında Bizans öncesi Roma arkeolojisinden elde edilen veriler.Şimdi arkamda gördüğünüz bölge 1960’lı yıllara kadar uzanıyor.Yıllarda Haşim İşcan Alt Geçidi ve İBB binası yapıldığında ortaya çıkarılan bir ören yeridir.Yapı camiasının bilgisi Burada bizim işimiz çok hızlı ve çok dikkatli bir çalışma” dedi.
“MÖ 2. YÜZYILDAN SONRA ROMA DÖNEMİ HEYKELİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ” Kazılarda ortaya çıkarılan eserlerin kısa süre içinde sergileneceğini söyleyen Mahir Polat, “Bu alan bir ay içinde ziyarete açılacak. Bu türleri sergilemeye başlayacağız. Bu buluntu hakkında şunu da söyleyebiliriz.Bu buluntu 1 metre aşağıda bulunmuş.Yani İstanbul öyle bir yer ki gerçekten tarih kendi toprağından fışkırıyor.Düşünün ki bu kadar değerli bir Roma heykeli çıksın. bir metre aşağıda, binlerce yıldır ayakta duran bir toprak yığınının altında bulunmuştur.Roma dönemi buluntuları hakkındaki yeni varsayımlarımız ve arkeometrik çalışmalarımıza göre, bunun MÖ 2.yy’a ait bir Roma Dönemi heykeli olduğunu düşünüyoruz. Aslında bölgede kaybettiğimiz baş veya diğer vücut uzuvlarını bulmayı umuyoruz. Hak ettiği saygın yeri elde edecek arkeoparklar veya ören yerleri kazandırmaya devam edecek” dedi.
HAVADAN GÖRÜNTÜLENEN KAZI ALANI
Öte yandan kazı çalışmalarının yürütüldüğü Saraçhane Arkeoloji Parkı da havadan görüntülendi. Kazı çalışması öncesi halinin görüntülerinde kilisenin tamamen yeşil olduğu görülüyor.
– İstanbulcamasajans.xyz